AIZA BAKES NICE AND TASTY CAKES

HOMEBASED BUSINESS - OUR PRODUCT FRESH FROM THE OVEN.
TEL 013-5971831.

Wednesday, January 30, 2013

RESIPI DARI K.NOR@SECUBIT GARAM


Thursday, January 31, 2013


RED VELVET MARBLE CHEESE BROWNIES

ASSALAMUALAIKUM...

Sebelum ni dah biasa buat MARBLE CHEESE BROWNIES dan 
dah pernah juga  K.Nor buat RED VELVET CAKE/CUPCAKE
Jadi kali ni nak menggabungkan kedua resipi menjadi satu. 
Dengan menggunakan resipi Red Velvet Cake yg diambil dr SINI
 , K.Nor gabungkan dgn resipi lapisan cheese dr resipi 
Marble Cheese Cake. Cara membuatnya K.Nor tak ikut
 spt dlm arahannya tu sbb tu kaedah membuat kek yg mana 
butter dipukul hingga kembang, masukkan telur dan 
pukul lg hingga gebu dan seterusnya tu. Mengikut ilm
pembuatan brownies sebenarnya lebih mudah, yg mana
 bahan kering dicampur ke dalam bahan basah.
 Godek2 gitu jer tanpa perlu menggunakan mixer 
(kebiasaanya menggunakan handwisk atau spatula).
 Lagipun mmg tekstur brownies agak padat sket dan tak segebu
 tekstur kek kan..  Itu lah kelainan di antara kek dan brownies :)

Kemudian utk toppingnya, K.Nor lebih suka guna dr resipi 
Marble Cheese Brownies kerana ianya agak mudah dan sedap 
(juga ada sedikit olahan pd bahan yg digunakan). Jadi resipi 
brownies yg dihasilkan ni adalah gabungan dua resipi yg mantop
dan yummy! K.Nor letakkan kat bawah ni, resipi
 RED VELVET MARBLE CHEESE BROWNIES yg dah 
K.Nor olah dr gabungan 2 resipi yg K.Nor sebutkan di atas..
Silakan mencuba, insyaallah sedap.. :)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
RED VELVET MARBLE CHEESE BROWNIES
resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram

Bahan utk brownies:
2 1/2 cawan (250gm) tepung naik sendiri
2 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu kecil garam
1/2 cawan (113gm) mentega ~ dicairkan
1 1/4 cawan gula castor
2 biji telur A
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil cuka
1 sudu besar pewarna merah
1 cawan susu fresh
2 sudu besar perahan lemon/limau nipis

Cara:
Panaskan oven dgn suhu 160C.
Alas loyang 10" x 10" dgn baking paper dan lebihkan 
bahagian tepi utk memudahkan proses mengeluarkan 
brownies.

~ ~ ~
Masukkan perahan lemon/limau nipis ke dalam susu
 fresh dan kacau sedikit.
Biarkan selama 5 - 10 min. (kaedah ni menghasilkan buttermilk)
Masukkan pewarna merah ke dalam bancuhan susu dan kacau.
~ ~ ~
Ayak tepung naik sendiri bersama serbuk koko dan garam. Ketepikan.
Dengan menggunakan handwisk, kacau gula bersama mentega 
cair sehingga gula sedikit larut.
Masukkan telur dan kacau lagi hingga sebati.
Masukkan pula esen vanila dan bancuhan susu/buttermilk tadi.
 Kacau sebati.
Masukkan tepung yg diayak tadi dan kacau.
Bila adunan dah sebati, masukkan cuka dan kacau sekejap (jgn overmix)
Tuangkan ke dalam loyang dan ratakan. (tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar dan masukkan ke dalam piping bag/bag plastik bersih, utk mencorak bahagian atas topping/cheese)
Bakar selama 20 min menggunakan api atas bawah (atau sehingga bahagian atas masak sedikit)
Keluarkan dr oven dan tuang bancuhan lapisan cheese ke atasnya. Ratakan.
Gunting bucu piping bag/bag plastik dan paipkan secara melintang sehingga habis ke atas adunan cheese td.
Lorekkan secara ulang alik menggunakan lidi bersih.
Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar lagi lebih kurang 15 - 20 min.
Keluarkan dr oven dan biarkan sejuk. sebelum dipotong.

Bahan utk lapisan cheese:
250g cream cheese
3/4 cwn gula castor
1 biji telur gred A
5 sudu besar susu fresh

Cara:
Pukul cream cheese hingga gebu dan masukkan gula.
Pukul lagi hingga sebati.
Masukkan pula telur dan susu fresh.
Pukul hingga kembang dan ketepikan.


Tips :
1. Buangkan baking paper dr brownies dan simpan brownies dalam peti ais utk mendapatkan rasa yg lebih sedap dan brownies juga lebih mudah dan cantik dipotong bila sejuk.
2. Utk pembakaran kali ke2 (selepas dimasukkan topping cheese, boleh la menggunakan api bawah sahaja bila permukaan cheese mula menampakkan keperangan.
3. Boleh juga jika ingin menggunakan tepung gandum biasa, cuma tambahkan 1 sudu kecil baking powder dan 1/2 sudu kecil soda bikarbonat. (kemudian ayakkan sekali dgn tepung dan serbuk koko)
4. Utk mendapakan potongan yg licin dan cantik, gunakan pisau yg dah dipanaskan terlebih dahulu (mekasih pd AlongRoz atas tip ni )

Read more: http://www.secubitgaramnor67.com/2013/01/red-velvet-marble-cheese-brownies.html#ixzz2JWnjANIh




Read more: http://www.secubitgaramnor67.com/2013/01/red-velvet-marble-cheese-













Wednesday, December 26, 2012

BUTTER CREAM ICING

                             RESIPI

Bahan-bahan:

500 gm       - Creamwell
250 gm      - Butter
300 gm      - Iicng sugar
100 gm      - shortening
1 tbsp        -  Vanila Essense.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Cara membuat.

  • Ayak gula icing sebanyak 3 kali
  • Masukkan butter , creamwell dan gula icing didalam mixer
  • Masukkan Vanila Essense.
  • Pukul adunan sehingga kembang. ( gunakan kelajuan yang tinggi )
  • Jangan pukul terlampau lama, adunan akan menjadi terlampau lembik dan tidak sesuai untuk membentuk bunga.
Butter cake yang sudah dihias dengan Butter Cream

SELAMAT MENCUBA.
DARI AIZA CAKES AND COOKIES.



Friday, December 21, 2012

Wednesday, November 21, 2012